Що таке водонагрівач, сухий та мокрий тени, які за типом монтажу є бойлери – про все це у матеріалі розповість директор компанії "Формула тепла" Олексій Зайчковський.

"Водонагрівач - це прилад для підігріву води.  Бойлери бувають прямого нагріву (в бойлері знаходиться електричний тен, який нагріває воду) і опосередкованого нагріву (у цьому випадку вода нагрівається за допомогою опалювального пристрою – котла)", - каже Олексій Зайчковський.

Фахівець зазначає, що бойлери між собою відрізняються:

- товщиною сталі бака.

Товщина сталі бака водонагрівача коливається від 1,5 до 2,2 міліметрів. Від товщини сталі залежить і термін експлуатації споживачем цього приладу. Також  відрізняється  і термін гарантії.

- внутрішнім покриттям бака

Баки можуть бути з емальованим внутрішнім покриттям (також можуть бути і з домішками титанового порошку), або ж зі склофарфорним внутрішнім покриттям. 

- товщиною ізоляції (утеплення) бака

- об’ємом та розмірами

Водонагрівачі можуть бути як 5 літрові, так і 10-ти, 80-ти 100 і 120 і 150-и літрові.  Різняться і розміри цього приладу.

- тенами нагріву

Тени бувають прямого нагріву (мокрі тени), які безпосередньо знаходяться у контакті з водою.  Також є сухі тени. Вони знаходяться у металевій колбі, яка і "передає" тепло воді.

Олексій Зайчковський констатує, термін експлуатації баків з сухими тенами  більш довший. Та й їх заміна не складає жодних проблем, адже при цьому не потрібно зливати воду з бойлера. Зі слів директора компанії «Формула тепла» зазвичай водонагрівачі з сухими тенами, мають два тена. У випадку, якщо один вийде з ладу, інший продовжить працювати.

- типами монтажу

Водонагрівачі бувають як вертикального, так і горизонтального типу монтажу.

Аби мати гарячу воду на кухні можна використовувати бойлери малих об’ємів (5 і 10 літрів). Залежно від моделі, їх монтують, як НАД мийкою, так і ПІД нею.

Якщо ж споживач обирає бойлер з опосередкованим нагрівом то внутрішній теплообмінник бака має бути доволі великим за площею. Він має бути такої ж потужності, як котел, або ж не менше ніж на 30% від теплової потужності котла.

"Наприклад, якщо потужність котла 24 кВт то потужність внутрішнього теплообмінника баку повинна бути не меншою за орієнтовно 17 кВт. Чому? Якщо котел отримає команду «Нагрів бойлера» то зворотна лінія буде з низькою температурою і котел швидко нагріє бойлер. Якщо ж теплообмінник малої потужності вода не встигне «віддати» тепло бойлеру, через перегрів котел буде частко вимикатися, і у такому випадку бойлер нагріватиметься довго", - розповідає Олексій Зайчковський.