Останнім часом в Європі, та Україні зокрема, набувають популярність системи опалення на твердому паливі, або, простіше кажучи, на дровах. 

В звязку з підвищенням цін на газ та електроенергію, власники приватних будинків переходять на альтернативні  види палива. Одним з таких альтернативних видів  є тверде паливо різних видів: це може бути деревина, вугілля, різні види пресованих брикетів (солома пшениці, луска насіння, інші види сільськогосподарських відходів) і пелетна гранула. 

В цій статті ми детально розглянемо що таке пелетна гранула, та обладнання для її спалювання  - пелетні котли. 

Пелета - це деревина, пресована в гранули по 6 мм чи 8 мм. Пелети з гранул діаметром 6 мм використовуються в котлах малої потужності - до 100 кВт, а діаметром 8 мм на котлах більше 100 кВт. 

На ринку дуже багато пропозицій пелетних гранул, але якість більшості з них дуже низька. Це повязано з тим, що досить часто можна натрапити на пелети з відходів меблевих виробництв, подрібнених гілок дерев та інших відходів деревини. Тому при виборі пелети в першу чергу потрібно звертати увагу на колір самих гранул. 

Якісна гранула виготовляється зі стовбуру соснових порід дерев і має світлий жовтий колір.  Якщо пелета має сірий або темний коричневий колір –  вона виготовлена не за стандартами і з такою гранулою можуть виникнути проблеми під час експлуатації пелетного котла.  Перед тим як замовляти партію пелет, обов’язково вимагайте від продавця пробну партію для оцінки якості! 

При виробництві, гранули пакують або в великі мішки (500 кг, іх ще називають біг-бег) або в герметичні поліетиленові пакети по 15 кг для зручного використання в приватних будинках. Такий вид пакування дозволяє  закуповувати їх заздалегідь, адже герметичний пакет не дасть гранулам набрати в себе вологу з повітря, або навпаки втратити необхідну вологість для утримування форми гранули. 

Котли для спалювання пелетних гранул 

Котел для спалювання пелетних гранул – це твердопаливний котел із додатковим обладнанням.  В додаткове обладнання входить пелетний пальник – який спалює пелету в котлі, бункер для пелети, шнек для подачі пелети в пальник та електронна автоматика, яка керує всією системою та циркуляційними насосами котельні. 

В цілому пелетний котел повністю автоматизований і зручний в експлуатації. Для підтримання тепла, потрібно лише слідкувати за наповненням бункеру з пелетою і забезпечити живлення від електромережі. 

Для постійної подачі електроенергії використовують блоки безперебійного живлення із зовнішнім акумулятором. Цей пристрій може забезпечити безперервну роботу котла на протязі декількох годин без світла. При вимкненні світла на довгий час варто розглядати електрогенератори з дизельним або бензиновим двигуном. 

Пелетні пальники 

Пелетні пальники бувають декількох типів: 

- Пальник факельного типу.  Даний пальник є найпопулярнішим в котлах середньої потужності (до 100 кВт). Пелета до пальника потрапляє не напряму. Спочатку вона транспортується по шнековому механізму з бункера до самої верхньої точки, де через гофровану трубку падає в пальник. Такий механізм не дозволяє потрапити вогню до бункеру з легкозаймистою пелетою. Пальник має свій шнековий механізм, який транспортує (дозує) пелету в зону горіння, куди подається повітря через спеціальні отвори. 

- Камінний пальник. Це найпростіший пальник, який являє з себе звичайну чашку з отворами, куди насипається пелета та через отвори подається повітря.  Недоліком такого пальника є  необхідність постійного обслуговування (чистка від шлаку). 

- Ретортний пальник. Це чавунний пальник у вигляді чаші, куди пелета подається знизу через шнековий механізм, напряму з бункеру. Зона горіння у такого пальника зверху чаші, куди подається повітря. Основним недоліком такого пальника є нестабільне горіння пелети та складність налаштування пальника, що в совокупності призводить до збільшеного росходу палива. Також є ймовірність займистості пелети в бункері через шнек. 

Таким чином, оптимальним варіантом є факельний пальник для пелетного котла невеликої потужності, та камінний пальник – для пелетних камінів, та котлів малої потужності