Олексій Зайчковський, директор компанії "Формула тепла", у цьому відеоогляді розповість про типи твердопаливних котлів на дровах. 

Вас зацікавить:  Цікаво та доступно про твердопаливні котли. Частина 1

"Є 3 типи твердопаливних котлів на дровах: піролізні котли, котли довготермінового горіння, котли з традиційним горінням (з великими за площею теплообмінниками). Що це за котли – далі детальніше.

Піролізні котли: піролізний котел складається з двох камер.У першу камеру ми завантажуємо дрова, які при згоранні будуть виділяти  дров’яний газ. Через форсунку цей дров’яний газ подається у нижню камеру і згорає при дуже високій температурі – 1100 градусів. За рахунок цієї високої температури теплообмінник, невеликої площі, де рухається водичка, нагрівається і віддає тепло системі опалення.

Зверніть увагу! Теплообмінник піролізного котла дуже маленький. Але за рахунок високої температури в нижній камері цього теплообмінника достатньо, щоб справлятися з температурою і циркуляцією цієї води. 

"Плюси" і "мінуси" піролізних котлів:

"Плюси" - ми можемо досягнути тривалого процесу горіння за рахунок дров низької відсоткової вологості(≈34-36%). Адже завдяки таким дровам виділяється достатньо дров’яного газу і він використовується повністю.

"Мінуси" - на мою думку, недолік у тому, що споживачі, маючи піролізний котел,  не завжди використовують сухі дрова, а завантажують дрова більшої вологості 50-60%. Відповідно з цих дров котел не може виділити достатньо дров’яного газу, а як результат, підвищити температуру і прогріти, навіть, себе. І клієнт починає скаржитися, що  у нього поганий котел. Ні у Вас не котел поганий, а Ви не правильно використовуєте дрова.

Котли довготривалого горіння. Більшість виробників виготовляють одну і ту саму модель котлів довготривалого горіння. Це  - велика бочка, в якій по стінці циркулює вода. Такий котел має дверцята для завантаження дров. Дрова завантажуються один раз  на 2-3 доби. Як це відбувається? Ми підвозимо 3-4 тачки дров і через дверці завантажуємо велику кількість дров, велику, дуже велику кількість. Потім, при спусканні , по ній опускається кисень. Кисень подається через форсунку і дрова починають горіти – це котел верхнього горіння.

Зверніть увагу! На мою думку, у Вас може бути інша точка зору, цей котел, окрім того що у нього довготривалий процес горіння більше немає переваг. Чому? Наприклад, ви придбали такий котел потужністю 35 кВт і розклали вогонь. Прогрівається спершу тільки верхній теплообмінник, який виділяє тепло. Нижня частина теплообмінника залишається холодним, він не гріється. Яка потужність у котла у цій ситуації? Всього 30% від потужності у 35 кВт. А якщо саме у цей час на дворі ще й морозно Вам  цих 10 кВт недостатньо, щоб повністю обігріти помешкання. Тому доведеться чекати  6-7-12 годин поки дрова не опустяться вниз і нижній теплообмінник не почне прогріватися. Регулювати всією системою опалення на цьому котлі складно.

Тому при купівлі такого типу котла запитуйте себе, що Ви хочете отримати у кінцевому результаті? Якщо ви хочете отримати тільки довготривале горіння і хочете завантажити паливо, щоб більше до котла не підходити – тоді цей котел Ваш. Якщо ж Ви хочете отримати тепло в тому обсязі, в якому потрібно Вам саме у  цей момент,  то цього ви від нього отримати не зможете. І ще - у котлах довготривалого горіння пальник поступово опускається разом з дровами, які догорають.  Відповідно, поки не догорять ці дрова завантажувати нові дрова Ви не зможете. 

Очищуємо такий котел можна тоді коли пальник знову піднімається вверх і йде процес завантаження.

Традиційні котли з верхнім горінням:

Я вам розповім про два типи котлів з верхнім горінням, вони обидва мають право на життя. А Ви вже підберіть той варіант, який вас влаштує. Але пам’ятайте, що такий котел обов’язково має мати великий за площею теплообмінник. На таких котлах достатньо довести температуру в топці до 650 градусів.

Перший варіант. Твердопаливний  котел з верхнім горінням, у якого теплообмінники розташовані горизонтально:

У першому варіанті – котел має велику камеру для завантаження дров. Це нас влаштовує, адже, зазвичай, ми розпилюємо дрова розмірів орієнтовно  35-45 сантиметрів. І ось ми завантажили ці дрова, турбіна по своєму каналу подала  під колосники кисень, кисень потрапляє у камеру згорання, виділяється енергія, вогонь "огортаючи" теплообмінники, по яких рухається вода і виходить у димар.

Зверніть увагу площа теплообмінника дуже велика, дуже. Але є "але":

Але №1 як відомо, тепло завжди тягнеться вгору, тому коли вогонь проходить теплообмінники, той теплоообмінник який знаходиться знизу не буде досягати високої температури, адже не працюватиме повністю.

Але№2 очищення котла (твердопаливні котли на дровах, треба чистити щотижня). На цьому котлі стоїть чавунна плита, яку необхідно демонтувати (зняти з болтів), далі зняти прокладку і опісля, очистити теплообмінники. Сажа опускається вниз і через віконце ми її виймаємо з котла. Процес чистки дуже важкий і як правило ви це робити не будете. Пройде час і котел заросте сажею  і втратить свій коефіцієнт корисної дії.

Другий варіант. Твердопаливний котел з верхнім горінням, у якого теплообмінники розташовані горизонтально:

У цьому варіанті твердопаливного котла з верхнім горінням є дверцята для чистки теплообмінника, дверцята для завантаження дров і підколосники. Турбіна по своїм каналам подає під колосники кисень, який збагачує паливо і вогонь проходить рівномірно через всі площі теплообмінника і утилізовується у димохідний канал. При роботі такого варіанту котла  вся вода, яка знаходиться в теплообмінниках, чітко "знімає" тепло, що у свою чергу забезпечує повноцінну роботу котлу. Таким котлом легше керувати і його легше очищувати.

Як ми очищуємо котел традиційного верхнього горіння?

Ми відкриваємо дверцята і починаємо з допомогою щітки процес чищення. Все що ми вичистили впало у металеву ванночку, опісля її висунули і висипали у смітник.   У часі очищення цього котла займе 15-20 хвилин. Це я продемонстрував теплообмінники, які Ви обираєте самі. Ці теплообмінники ви називаєте словом "котел", я називаю їх теплообмінниками.

Котел не може бути повноцінним, без автоматики. Для того, аби Ви придбали правильний, з вашої точки зору котел, не забувайте, що у кожному з них є блок управління і вентилятор, які співпрацюють одне з одним. У наступному відеоогляді я, Олексій Зайчковський, розповім про автоматизацію котла і поясню, як працює система опалення".