Джерелом тепла є котел. Його основне завдання — нагріти воду, і далі розподілити, яким шляхом нагріється приміщення: як за допомогою  системи "теплої підлоги", батареї, так і фанкойлу (радіатор з вентилятором) тощо. Тому, вибір системи опалення більше базується на індивідуальних характеристиках самого помешкання та Ваших вподобаннях.

Вас також зацікавить: вибір котлів в інтернет-магазині "Формула тепла"

Одразу зазначу про питання економності системи обігріву.

Пам`ятайте, без загального утеплення приміщення Ви не досягнете хорошого результату — тепла, яку б систему не встановлювали.

Якщо говорити про "теплу підлогу", то ця система обігріву набирає популярності.

Основною перевагою її використання — комфорт, за якого Ви навіть не відчуваєте, звідки з`являється тепло. 

Найбільш поширеними є системи водяної та електричної "теплої підлоги".

Ознайомитися з асортиментом електричної "теплої підлоги" можете в нашому інтернет-магазині "Формула тепла".


Яка система "теплої підлоги" економніша?

У цьому випадку навряд чи потрібно задумуватися над окупністю. Система монтується на довготривалий термін, і буде служити Вам більше 50 років, за умови якісного обладнання та дбайливого використання.

Якщо обирати електричну, Вам дешевше обійдеться закупка матеріалу, а далі справа за тарифом на світло.

Для вибору матеріалу водяної "теплої підлоги" — закупівля обладнання буде дорожчою, але для передачі тепла достатньо нагріти воду до 30℃ (натомість, в батареях середня температура води для обігріву сягатиме 60℃).

Стосовно обладнання, то в системі "теплої підлоги" ключова роль - за трубами.

Пам`ятайте, що собівартість якісної труби — завжди вище. Тому, обирайте труби перевірених виробників. Недобросовісні найчастіше економлять на шарах клею та внутрішніх матеріалах, бо перевірити якість труби Ви зможете, лише експлуатуючи її. 

Звичайно, якщо маєте на меті використовувати труби на водопостачання, де немає перепаду температур — слугуватиме й така труба, проте не довго.

Якщо Ви хочете встановити труби в системі опалення, де є перепади температури — клей починає відшаровуватись, і з часом система вийде з ладу. Тому, ще раз наголошую, обирайте перевірених виробників!


Чи є мідь кращим матеріалом для труб "теплої підлоги"?

Мідь в системі "теплих підлог" практично ніхто не використовує. Якщо "м`яку трубу" залити цементою стяжкою, вона почне окиcнюватися.

Краще використовувати труби ПЕХ ( з поліетилену). Їх виготовляють шляхом численного нашарування слоїв поліетилену.  Такі труби не мають в собі алюмінієвого прошарку і використовуються для водопостачання.

Також для опалення користуються трубами  із захисним прошарком від кисню(Evon).
Металопластикова труба також непоганий варіант.
Уся справа в тому, що система повинна працювати БЕЗ кисню.


Чим кисень поганий для системи опалення?

У воді починають розвиватися бактерії, які  в подальшому можуть утворити пробку в системі. Звужується діаметр труб на різних поворотах , і як наслідок — розбалансування системи. Саме в таких випадках потрібен захисний шар — Evon.

 

Яке покриття краще обрати для системи "теплої підлоги"?

Усе залежить від Ваших побажань, адже встановлюють як плитку, ламінат, дерево, так і лінолеум. Нагріти можна будь-яке з цих покриттів , питання лише в тому, за якої швидкості воно отримає тепло з бетонної стяжки.

Швидше нагріється та віддасть тепло плитка, далі ламінат, дерево, повільніше нагрівається і дає теплову віддачу ковролін.

Щоби досягти потрібного температурного режиму, майстер повинен знати, яке покриття Ви обрали над системою "теплої підлоги" і який крок укладання труби (відстань між трубами) він повинен зробити.

Завдяки цій відстані ми і досягнемо потрібної комфортної температури.


Чи справді "тепла підлога" — тепла?

Справа в тому, що температура, яка подається на таку систему опалення коливається від 30℃  до 35℃. Завдяки цьому температура в приміщенні сягатиме 20-25℃ .

Якщо Ви відчуваєте тепло під ногами або покриття й зовсім гаряче — означає, що температура подачі тепла вища за температуру Вашого тіла. Це сигнал про те, що система працює неправильно.

До прикладу, якщо плитка починає тріскатися на шві або ж відлітати, сміливо викликайте майстра.

Щоби уникнути таких неприємних ситуацій, ще перед початком укладання системи Ви маєте все обговорити з майстром, включаючи питання про вибір покриття, розказати своє бачення та побажання та повідомити про такі нюанси:

Нюансів є безліч, до прикладу: систему електричної "теплої підлоги" можете встановити лише  на відкритій від меблів площі. Якщо ж кімнату оснащено меблями і це перешкоджає циркуляції повітря, то за першого запуску "тепла підлога" нагріється, але не достатньо охолоне . У цій системі опалення кабель резистивний, тобто струм проходить по всій довжині однаково і тепло віддається по всій довжині також однаково. Коли поверхня охолодилася на відкритій зоні, датчик стяжки "розуміє", що підлога холодна і починає працювати знову, але ж частина кабелів, що під меблями досі не охолодилися.

Якщо Ви придбали обладнання у якісного виробника, то цей процес буде відбуватися без збоїв ще деякий час, але будьте готові до того, що з часом кабелі перегорять. Саме тому при монтажі теплої підлоги  спершу потрібно обговорити, де будуть меблі, малювати на схемі і монтувати систему "теплої підлоги", саме там, де є відкрита поверхня.


Зверніть увагу, якщо меблями вбудована більша частина площі, і ви вмонтували систему "теплої підлоги" лише на невеликий шматок відкритої поверхні - очікуваного тепла не буде достатньо.

До прикладу, щоби обігріти кімнату розміром 25 м² потрібно виробити 2.2кВт енергії. Якщо систему "теплої підлоги" встановили лише на 10 м², вона видасть лише 1.1кВт. енергії . Зрозуміло, що Вам недостатньо такої кількості тепла, тому в такому випадку потрібно додати радіатор такої ж потужності.


Якщо монтуєте водяну "теплу підлогу", Вам без різниці, чи будуть на цій площі меблі чи ні.


Як керувати системою "теплої підлоги"?

Для цього варто її автоматизувати. Це коштуватиме додаткових витрат, яких на етапі встановлення системи загалом може не вистачити. Тому, хороший майстер при монтажі може порадити  зробити  спеціальні закладні в стяжці підлоги і вивести трубу,  в яку надалі Ви зможете встановити датчик "теплої підлоги", далі підключити програматор і кабель від нього — до колекторної шафи, що був прокладений заздалегідь.

Наші спеціалісти нададуть Вам кваліфіковану пораду з вибору, встановлення та експлуатації обладнання!

Обирайте лише якісне та перевірене для власного комфорту!