Програма з енергоефективності житла Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) IQ energy підбила чергові проміжні підсумки. Станом на сьогодні, програмою, що стартувала навесні 2016 року, вже скористалося більше 12000 українських сімей, які утеплили свої квартири і будинки в кредит на загальну суму 306,1 млн. грн. 

Список матеріалів і обладнання, на придбання яких можна отримати європейський грант IQ energy, містить понад 4900 рішень, що дозволяють істотно економити на опаленні. Компенсацію можна отримати при утепленні житла (стін, покрівлі або підлоги) і/або встановленні: 

- енергозберігаючих вікон, вхідних дверей; 
- сучасних типів газових і твердопаливних котлів (BAXI, Airfel, Westen,De  Dietrich, Heiztechnik, Altep); 
- лічильників тепла; 
- сучасних радіаторів для систем опалення; 
- сонячних колекторів (Baxi); 
- рекуператорів тепла та теплових насосів (Vaillant). 

Нагадаємо, що у липні 2017 р. ЄБРР більш ніж удвічі збільшив розмір компенсації за програмою IQ energy до 35% від суми кредиту/інвестицій. Компенсація у розмірі до 3000 євро на одну фізичну особу (одноразово або за сумою декількох кредитів) виплачується за умови придбання обладнання в кредит через банки-партнери програми — Райффайзен Банк Аваль, УкрСиббанк і ОТП Банк. 

Компенсація виплачується в євро на окремий валютний рахунок клієнта протягом 3-5 тижнів з моменту підтвердження його електронної заявки. Компенсацію можна отримати не лише на основне обладнання, але і на супутні товари, а також на вартість монтажних робіт, якщо вони були придбані в кредит від банків-партнерів програми, разом з основним обладнанням.
 
Фото: element.ua