Відповідає на запитання директор компанії "Формула тепла" Олексій Зайчковський.

"Куме, а ти задоволений своїм котлом для обігріву"?

Олексіє Григоровичу, при купівлі та встановленні котла до кого першочергово слід звернутися та з ким радитися?
Перша помилка - отримувати консультацію не у фахівця. Проблема більшості потенційних покупців - страх звернутися із запитаннями до спеціалістів. Покупець і не мусить бути обізнаним у технічних моментах обладнання для опалення. Це вже справа фахівця - розробити конкретну пропозицію під точні характеристики помешкання, які вказав покупець!

Звичайно, простіше подзвонити "куму/свату/брату", який також не спеціалізується у цій сфері, але вже встановив і користується тим чи іншим видом котла. А чи буде його порада прийнятною для вас - інше питання. Зрозумійте, що під технічні завдання окремого житла, характеристики встановлення систем опалення відрізняються.

Як правильно обрати котел для обігріву приміщення чи оселі?
Є три види котлів: газовий, твердопаливний, електричний.
Залежно від технічних характеристик помешкання та власних вподобань Ви обираєте найбільш прийнятний для себе варіант.
-Якщо Ви обрали газовий котел:
У першу чергу зверніться в газову службу, за технічними умовами, щоби зрозуміти, чи взагалі вам підходить такий вид котла (парапетний або димохідний).
-Якщо Ви обрали твердопаливний котел:
Маєте бути готовими до того, що для такого виду котлів потрібне окреме приміщення під котельню та місце для димаря. Враховуйте ці нюанси ще на етапі планування та будівництва.
-Якщо Ви обрали електричний котел:
Потужність такого котла обирайте за площею приміщення, для якого він буде встановлений. Також слід звернутися в місцевий РЕМ, аби отримати дозвіл на ту потужність котла, яку Ви плануєте придбати.

Технічна характеристика і незвична назва котла: що пріорітетніше?
Звичайно, технічна характеристика. Особливо, якщо маємо справу з електричними котлами. Більшість покупців та споживачів тепла не розуміють різниці між теновими та індукційними або електродними котлами і можуть, керуючись лише незвичною назвою, обрати обладнання, яке за технічними характеристиками їм зовсім не підходить. А різниця очевидна: для тих, хто хотів би керувати та регулювати потужність пристрою - чудово підходить теновий котел. Решта описаних електричних котлів такої можливості не мають.

Олексіє Григоровичу, на які технічні характеристики котлів все ж варто звертати увагу?
Котел не може бути легким і дешевим. Намагайтеся порівнювати однаковий вид колта різних виробників.
До прикладу, твердопаливний котел різних марок може бути різним у вазі. Чим легший котел, тим менше площа теплопередачі тепла з топки на воду. Вбудована автоматика може значно спростити використання котла, адже система може сама управляти котельнею. Звертайте увагу на те, як зварений котел і які у нього шви. Наявність дефектів говорить про те, що виробництво котла - не якісне, тому й гарантії на те, чи прослужить вам котел довго та якісно - немає.

Чому не варто економити на обладнанні? І на чому все ж можна заощадити?
Інше проблемне питання покупців - бюджет покупки. Я б радив, спершу розказати спеціалістам, яку суму коштів плануєте витратити на куплівлю опалювального обладнання. А далі - справа за фахівцями, які повинні запропонувати за ці кошти техніку, що максимально влаштує клієнта.
До прикладу, правильно вмонтована внутрішня система опалення - пріорітетніша в покупці, ніж навісне обладнання, яке можна придбати пізніше.

Не забудьте про паспорт та інструкцію з експлуатації котла.
Більшість з тих, хто купує твердопаливний котел, на жаль, нехтують правилами керування ним.
До прикладу, в інструкції чітко вказано: користуватися лише сухими дровами. А власник використовує дрова з підвищеною вологістю. Як результат - забитий димар.
Інша ситуація - встановлення температури котла. Інтрукція вказує на позначку - 75°C. Споживач тепла вирішує економити і виставляє значно нижчу температуру. Як результат - котел "працює" лише сам на себе і належного рівня тепла в приміщенні годі чекати.

З купівлею обладнання зрозуміло, а як бути з вибором майстра зі встановлення систем опалення?
Раджу обирати спеціаліста відповідально.
Будь-який хороший майстер - впевнений у своїй роботі, тому цінує її та свій час, відповідно ціна послуг буде вищою. Повірте, економія на послугах майстра зі встановлення котла та системи опалення в майбутньому обійдеться Вам в рази дорожче. Адже неправильний монтаж дороговартісного обладнання влетить Вам в копійку. Тому, не соромтесь задавати майстру важливі для Вас питання ще до початку усіх робіт.

Спецтест - "Хороший спеціаліст":
Викликаєте майстра та ставите перед ним задачу, яку знаєте. Далі - уважно слухайте, що він з вами обговорює.
Справжній майстер має чітко задавати питання, обговорювати можливі варіанти рішень та задавати якомога більше уточнюючих питань стосовно характеристики будівлі.

Обирайте якісне обладнання, будьте допитливими та звертайтеся до спеціалістів!